Kiezen voor verandering en durven dromen

Tot voor kort had ik nog nooit gehoord over het begrip 'VUCA (volatile- uncertain-complex-ambiguous ) wereld'. Toch is dit begrip in Amerika al erg gekend en veelgebruikt. Het omschrijft eigenlijk de wereld of samenleving waar wij ons vandaag de dag in bevinden. Iedereen heeft wel al eens ondervonden hoe snel alles evolueert en hoe hoog het tempo ligt waaraan we leven. Zowel op het werk als thuis, zijn wij constant bezig met dingen te plannen en resultaten te boeken. Hoe efficiënter, hoe beter. Niet? De eisen en verwachtingen (die anderen aan ons stellen of die we onszelf opleggen) komen steeds hoger te liggen. Geen wonder dat we soms het gevoel krijgen uitgeput te zijn.

Daarnaast zorgt deze (bijna) constante verandering ervoor dat er veel onzekerheden zijn. Denk maar eens aan de vele mensen die geen job zekerheid hebben.

Stel dat we uiteindelijk met deze snelheid en onzekerheden van het leven kunnen omgaan? Wel, dan staan we voor de uitdaging om te leren omgaan met de complexiteit van onze samenleving. 'De zorg' is hier een mooi voorbeeld van voor mij. Ik merk elke week hoe moeilijk het is voor mensen om de juist (geestelijke) gezondheidszorg te vinden. Het zorglandschap is versnipperd en niet altijd even toegankelijk. Wachtlijsten, inclusie- en exclusiecriteria, financiering, protocollen en procedures,.. Meestal komt er nog een hele administratieve last bij kijken. Je moet vaak al heel wat initiatief nemen of durf hebben om vragen te stellen, zodat je daarin de weg kan vinden. Tot slot stoot je dan soms nog op de dubbelzinnigheden. Niets is nog vanzelfsprekend. 

In therapie wil ik al deze elementen even opzij zetten. Ik wil een plek en ruimte creëren waar mensen weer vrij kunnen dromen, op hun tempo, rekening houdend met kansen, mogelijkheden en talenten. Ik wil op zoek gaan naar zekerheden, binnen zichzelf of de context. Door de vrijheid te ervaren, lijken complexe dingen eenvoudiger te worden. Complexiteit maakt plaats voor een kans tot verandering.

Wat ik mensen in therapie toewens? Dat ze luidop durven dromen! Dromen over de verandering en de positiviteit die hiermee gepaard gaat. Zoeken naar een manier om dingen een plaats te geven en ermee om te gaan.

Net zoals onze kinderen doen, de verbeeldingskracht gebruiken om zorgeloze dromen tot werkelijkheid te brengen. Dat is waar therapie voor mij vertrekt: Daar waar dromen werkelijkheid worden.